Delovanje toplotne črpalke

Toplotna črpalka deluje na podoben princip kot hladilnik. Hladilnik iz svojega notranjega prostora odjema toploto in jo odvaja v okoliški zrak, toplotna črpalka pa opravlja obratni proces. Od okolice sprejema toplotno energijo in jo oddaja v ogrevanih prostorih, pri čemer izkorišča naravni toplotni zbiralnik okolja. Sistem delovanja toplotne črpalke sestavljajo štiri enote: uparjalnik, kompresor, kondenzator in dušilnik.

Kot energetski viri se lahko uporabljajo talna in površinska voda, zemeljska toplota, sončna energija in zunanji zrak. Vsa toplota pridobljena iz okolice je brezplačna. Razmerje med elektriko in energijo pridobljeno iz okolice je celo do 1/4 in tudi več. To pomeni, da pri 4 kWh pridobljene toplotne energije uporabnik plača 1 kWh, 3 kWh pa dobi brezplačno.


Razvoj toplotnih črpalk

Razvoj toplotnih črpalk sega v dobo velike naftne krize, ko iskali rešitve za zamenjavo fosilnih goriv v drugih izvorih. Leta 1980 je bil pri delovanju toplotne črpalke odnos električne energije in pridobljene toplotne energije 1 : 2, danes pa znaša že 1 : 4 ali celo več. Z razvojem novih tehnologij in izboljšanjem izkoristka delovanja uporaba toplotnih črpalk močno narašča. Toplotne črpalke zrak/voda so znižale mejo delovanja toplotnih črpalk do najnižjih temperatur zunanjega zraka celo do – 28 °C. Glede na naraščanje cen energije, postajajo toplotne črpalke vse zanimivejše. Predvideva se, da bodo v bodočnosti predstavljale osnovne ogrevalne naprave.

Izbira toplotne črpalke

Danes se investitor ob množici ponudnikov, ki zagovarjajo vsak svoje interese, težko odloči, katera toplotna črpalka bi bila zanj najidealnejša, še težje pa dobi objektivne informacije.

Poleg izbire kvalitetne toplotne črpalke je zelo pomemben dejavnik tudi cena toplotne črpalke, ki bistveno vpliva v kolikšnem času se nam bo investicija povrnila.

Cena sistema toplotne črpalke voda-voda ali zemlja-voda je dražja in se glede na moč toplotne črpalke giblje med 10.000 EUR - 15.000 EUR. Cene za kvalitetne toplotne črpalke zrak-voda vključno z montažo pa so že od 6.000 EUR naprej (če izberete ugodnega ponudnika). Pri toplotnih črpalkah zrak/voda so v primerjavi z ostalimi klasičnimi ogrevalnimi sistemi do 75 % nižji stroški ogrevanja in se vam investicija lahko povrne že v 6. letih. Toplotne črpalke zrak/voda ne potrebujejo praktično nobenega vzdrževanja, njihova življenska doba pa je tudi do 25. let.

Prednosti toplotnih črpalk zrak/voda

Toplotna črplaka zrak/voda neposredno prejema energijo iz okolja, ki jo prilagaja temperaturnemu nivoju, s katerim se lahko izvaja ogrevanje prostorov in priprava sanitarne vode. Pri tem pridobiva več energije iz okolja, kot jo porabi za delovanje. Visoko zmogljiva tehnologija toplotne črpalke zrak/voda, zanesljivo zagotavlja tudi do 75% potrebne energije iz okolja, to energijo pa zelo enostavno uporablja – brez uradnih dovoljenj in brez zahtevnega posega, kot je vrtanje ali polaganje zemeljskih kolektorjev.

Za učinkovito delovanje toplotne črpalke zrak/voda je potreben natančen nadzor moči pri njihovem delovanju. Sodobne toplotne črpalke zrak/voda uporabljajo za delovanje tehnologijo kompresorjev Inverter, kar jim omogoča najboljšo prilagajanje sistema trenutnim potrebam objekta. Kompresor se pri tem brezstopenjsko prilagaja regulaciji, kar omogoča nadzor porabe delovne energije, po drugi strani pa vodi v nadzorovano krmiljenje celotnega ogrevalnega sistema.

Delovanje toplotne črpalke zrak/voda ne ustvarja dima, pepela ali katerega koli drugega odpadnega materiala. Toplotne črpalke zrak/voda ne zahtevajo nobene priprave na ogrevalno sezono z nakupom in dostavo kurilnega olja, peletov in drv, niti ne zahtevajo prostorov za hrambo. Pri toplotni črpalki ne potrebujete kurilnice, saj je notranja enota majhna in primerna za vgradnjo skoraj v vsakem prostoru v stanovanjski hiši.